Eline - Haakinspiratie opdoen

Een nieuw ontwerp

Een nieuw ontwerp bedenken en maken, heel leuk maar waar begin je dan?! Nu vraag ik me dat de laatste tijd niet vaak af. Ik zit wel lekker in een creatieve flow en er poppen bij mij de laatste tijd allerlei ideetjes op. Mocht jij op zoek zijn naar inspiratie voor iets om te maken of misschien ook wel voor een eigen ontwerp, bedenk dan eerst eens voor wie je iets zou willen maken. Iets leuks voor jezelf of een cadeautje voor iemand anders? Wil je iets wat je altijd kan gebruiken of is het seizoensgebonden? Ikzelf haal inspiratie uit verschillende dingen. Dat kan zijn uit de natuur, bijvoorbeeld uit de kleuren, vormen, structuren van bloemen, bladeren en insecten.  Ook bekijk ik regelmatig mode- en interieurafbeeldingen, bijvoorbeeld op Pinterest, Instagram en Google. Daar kom je van alles tegen aan dessins en sfeerplaatjes. Ook houd ik van afbeeldingen van vroeger met retro printjes. Soms zie ik leuke kleurencombinaties of mooie vormen voorbij komen en krijg ik ideetjes in mijn hoofd, waar ik dan mee aan de slag ga. Wat ook kan helpen is om af en toe de haakbijbel(s) door te bladeren, hier staan zoveel mooie steken in, waar je ook geïnspireerd van kan raken. Het belangrijkste is dat je dichtbij jezelf blijft en iets maakt wat je zelf mooi vindt natuurlijk, of dat je je eigen draai aan dingen geeft en er zo een eigen stijl ontstaat.

 

Kussentje

Dit keer hoefde ik niet lang na te denken wat ik wil gaan maken. Ik kreeg een appje van mijn oom dat hij aan het opruimen was. Hij had een rotan stoeltje in huis staan, dat nog van zijn ouders (mijn opa en oma) is geweest en hij vroeg of ik er belang bij had. Ja superleuk! Weer helemaal hip die rotan stoeltjes en zo leuk dat het stoeltje nog in het huis van mijn opa en oma heeft gestaan. Die krijgt een mooi plekje in het hobbykamertje! Wij willen een werk/hobbykamer maken, waar we ook kunnen chillen met een boek of een haakwerkje. Dat kan dan lekker in het rotan stoeltje. Ik wist gelijk dat ik een kussen voor het stoeltje wilde gaan maken. En hoe leuk is het om die dan zelf te ontwerpen?!

 

Over de uitstraling, hoe het kussen er ongeveer uit moet komen te zien, hoefde ik ook niet lang na te denken. Wij hebben in de woonkamer een (oude) klepbank staan met allemaal kussentjes erop, waaronder een kussen met blokjes, een beetje retro-uitstraling, in mijn lievelingskleurtjes. Deze kocht ik een aantal jaren geleden en ben er nog steeds blij mee (op de foto zie je het rotan stoeltje met het blokjeskussen). Ik houd wel van grafische prints met een vleugje retro. Zou ik ook zoiets kunnen maken? In de vorige blog schreef ik dat ik het leuk vind om mezelf uit te dagen en nieuwe steken/technieken uit te proberen. Het blokjeskussen bracht mij op het idee om het mozaïekhaken eens uit te proberen, dit heb ik nog niet eerder gedaan. Deze techniek is heel geschikt voor grafische patronen. De laatste tijd zie ik veel leuke creaties met de mozaïektechniek voorbijkomen, hier werd ik wel nieuwsgierig naar. Ik ben eerst eens op Google gaan zoeken en ben er over gaan lezen, ook heb ik wat filmpjes bekeken op Youtube. Het lijkt moeilijker dan het is, dus dat moet me vast wel gaan lukken, dacht ik. Je gebruikt vooral basissteken waarmee je mooie patronen kunt maken. Ik kwam erachter dat er verschillende manieren zijn om te mozaïekhaken. Inset mozaïek en overlay mozaïek. Als je het leuk vindt, Google dan eens naar deze technieken om te lezen en te zien wat het verschil hiertussen is. Wolplein heeft hier ook een interessante blog over geschreven.

 

Schetsen 

Nu ik wat wijzer ben geworden over de Mozaïektechniek, ben ik eerst eens wat schetsen gaan maken in mijn schriftje, spelen met vormen en puzzelen met de volgorde. Eerst in de kleuren van het blokjeskussen en daarna in een andere kleurencombinatie. Ik wil in ieder geval een andere kleurencombinatie gebruiken voor het eigen ontwerp, iets met een vrolijke, frisse uitstraling. Ik ben begonnen op de rechterbladzijde, daarna de linker en op de volgende bladzijde de andere kleurencombinatie. De schetsen zien er voor een buitenstaander misschien uit als een warboel. Door deze schetsjes te maken, kwam ik elke keer op een idee en ben ik net zo lang doorgegaan totdat ik tevreden was. En wat ik heb bedacht moet ook mogelijk zijn, natuurlijk. Ik ben wel benieuwd hoe het idee wat ik geschetst heb, eruit gaat zien in een gehaakte versie.

 

Ondertussen was ik ook al aan het nadenken, wat voor garen ik zou willen gebruiken. Garen dat niet snel gaat pluizen en/of splijten, een wat dikkere draad dat een beetje stevig is en het liefst iets wat je ook in de wasmachine kan stoppen. Ik had nog wat restjes liggen van Durable cosy fine, daar had ik al eens mee gewerkt en dat lijkt me wel geschikt voor het kussen. Ik ben eens gaan kijken wat voor kleurtjes er allemaal zijn van dit garen, genoeg keus! Ik heb voor de kleuren Ivory, Peach en Deep Fuchsia gekozen, dat vond ik wel een sprankelende combinatie, mooi voor een eigentijds retro kussen. Voor de zekerheid heb ik er nog een bolletje Brick bij gedaan. Leuk voor de rand bijvoorbeeld. En ik had al in mijn achterhoofd dat ik twee verschillende kanten voor het kussen wil gaan maken, waarschijnlijk niet twee keer de mozaïektechniek, maar wel iets wat er goed bij past. Hier moet ik nog even mee experimenteren, de volgende keer meer hierover. Nu ik het garen in huis heb, kan ik eerst aan de slag om proeflapjes te maken en de verschillende mozaïek technieken eens uit te proberen. Eens kijken wat het effect is. Ben je ook benieuwd? Ik schrijf erover in de volgende blog!

 

Creatieve groetjes,

Eline

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.