Eline - Haaktips

5 tips voor een creatieve boost of als je last hebt van een m(h)akersblok

 

Misschien ken je het wel. Je wil wel iets haken of ontwerpen, maar je hebt geen idee wat. Of alles wat je bedenkt gaat niet zoals je wilt. Je bent gefrustreerd, want anderen maken zulke leuke dingen en lijken altijd maar inspiratie te hebben. Ho stop! Ik herken het helemaal hoor. Ik heb een periode gehad dat ik totaal geen inspiratie had en geen zin had om creatief bezig te zijn. Ik zag er zelfs tegenop en dat terwijl ik van kleins af aan het allerliefst creatief bezig ben. Dingen maken en creëren, daar word ik blij en helemaal ontspannen van. In die periode werd ik geleefd en had ik geen ruimte in mijn hoofd voor nieuwe dingen en, voor mijn gevoel, geen tijd om creatief bezig te zijn. Daar moest verandering in komen. Gelukkig gebeurde dat ook. Stap voor stap kreeg ik weer inspiratie en een creatieve boost. In deze blog geef ik je 5 tips hoe jij weer in een creatieve flow kunt komen, zodat je weer kunt genieten van het m(h)aken.

 

 

Tip 1: Ga lekker snuffelen in je voorraad

Krijg voor jezelf helder wat je nog hebt liggen aan materialen. Orden je garen, bijvoorbeeld op soort of op kleur. Zo kom je misschien nog iets tegen waarvan je vergeten was dat je het had. Er komen misschien weer leuke herinneringen naar boven. Oja, dit garen kocht ik daar en daar, ik wilde dit ervan maken... en deze bolletjes kreeg ik van die, dat combineert wel leuk met dit.... Je snapt het vast wel, dat er langzaam weer wat ideeën naar boven komen. Je hoeft dan nog niet eens echt iets te maken, de voorpret is al leuk en je krijgt vast zin om iets te gaan maken met de bolletjes die je in je handen hebt gehad. Duik ook even in je haakboeken die je hebt liggen. Bekijk ze, misschien kom je leuke steken of patronen tegen waar je iets mee kan.

 

Tip 2: Gewoon doen!

Ga gewoon iets maken. Het hoeft geen doel te hebben of mooi te zijn. Haak bijvoorbeeld een lapje in een bepaalde steek. Iets waar je niet veel bij na hoeft denken, of oefen juist een leuke steek die je een keer hebt gezien. Een granny square is ook altijd leuk om te maken. Dat kan in 1 kleur of meerdere kleuren, net waar je zin in hebt. Je hebt vast nog wel wat restjes liggen. Bekijk per toer welke kleur je wil gebruiken. Maak dus gewoon een simpel vierkant of rechthoekig lapje zodat je lekker met je handen bezig bent. Even niet denken, maar doen!

 

Tip 3: Start niet met het eindresultaat als uitgangspunt

Wat ook kan helpen is om het eindresultaat los te laten. Natuurlijk wil je iets moois maken en bij sommige ontwerpen is het handig om te weten hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, zeker als je werkt met bepaalde afmetingen. Maar eigenlijk is het proces, het creëren, belangrijker dan het eindresultaat, toch? Ik vind het heerlijk om, al makend, steeds dichterbij het eindresultaat te komen. Op dit moment ben ik bezig met een nieuw ontwerp waarvan ik nu nog niet precies weet hoe het eruit komt te zien. Wel in grote lijnen natuurlijk. Ik heb het garen, ik weet de kleuren en dat ik het uit verschillende onderdelen en steken wil laten bestaan. Ik ben gewoon begonnen met een eerste idee en gaandeweg krijg ik inspiratie voor kleurencombinaties en steken. Natuurlijk loop ik het risico dat ik dingen moet veranderen, aanpassen of moet uithalen, maar is dat erg? Ik heb er vertrouwen in dat het een heel gaaf ontwerp zal gaan worden en probeer te genieten van het proces en het ontstaan van iets moois. Durf dus te spelen en te maken op gevoel. Creëer vanuit je hart.

 

Tip 4: Volg een workshop

Vind je het leuk om samen met anderen iets te maken? Volg een leuke workshop. Kijk of er bij je in de buurt workshops worden gegeven. Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden, komen de workshops ook steeds meer op gang. Misschien is er een bepaalde steek of techniek die je nog wil leren? Door samen met anderen dingen te maken word je gestimuleerd en kun je van elkaar leren en elkaar inspireren. Je bent er lekker even uit en je leert iets nieuws. Hier kan je dan thuis weer verder mee aan de slag, of misschien krijg je nieuwe inspiratie om iets te maken in de techniek of steek die je hebt geleerd.

 

Tip 5: Plan tijd in en beloon jezelf

Ik wil heel graag haken, maar ik heb geen tijd! Dan is het toch belangrijk om tijd te maken, al is het twintig minuten. Hup, pak je agenda erbij en plan tijd voor jezelf in. Een moment voor jezelf waarin je écht gaat haken. Zorg dat je de dag van te voren je spullen al klaar hebt liggen, zodat je ook echt lekker aan de slag gaat en niet afgeleid wordt door iets anders. Want voor je het weet is dat me-time-momentje zo weer voorbij en baal je achteraf dat je nog niet echt aan haken bent toegekomen. Wees niet te streng voor jezelf. Het hoeft niet in één keer goed en perfect te gaan. Plan gelijk weer een nieuw moment in. Vanuit rust kun je beter creëren, dus doe het ook niet even gehaast tussendoor. Neem en pak echt even de tijd. Heb je iets gemaakt of afgerond? Trakteer jezelf dan ook even op iets lekkers, of ga alvast op zoek naar nieuw garen voor een volgend project. En laat je werk zien op social media. Altijd leuk om complimentjes te krijgen van anderen en ook fijn om handige tips te krijgen. Zo blijf je gemotiveerd.

 

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Veel succes en m(h)aakplezier!

 

Creatieve groetjes,

Eline

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.