Eline - Kleurgebruil in je haakwerk

Wat zijn jouw favoriete kleuren? Gebruik je vaak dezelfde kleuren in je haakprojecten?

Zijn dat heldere kleuren of zijn ze wat gedempt? Zijn ze licht of donker? Ik heb altijd al een fascinatie voor kleur gehad en vind het leuk om te zien dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Zelf vind ik het heerlijk om te spelen met kleur, en verschillende combinaties te maken en uit te proberen. Je kunt er zoveel kanten mee op. Voor een haakwerkje, maar ook met kleding en in je interieur.

 

Kleur trekt de aandacht. Kleur is energie, emotie en heeft betekenis. Kleurgebruik is belangrijk voor de uitstraling van je haakwerk en voor jezelf. Vaak sta je er niet bij stil hoeveel effect kleur heeft op je eigen gevoel en stemming, maar ook op die van een ander. Een bruine sjaal heeft een andere uitstraling dan een rode sjaal, bijvoorbeeld. Je kunt je vast voorstellen dat als jij een bruine sjaal draagt, jij je daar anders bij voelt dan als je een rode sjaal zou dragen. Als je ergens binnenkomt en je draagt heldere en vrolijke kleding, zullen mensen anders op je reageren dan als je in het zwart binnenkomt.

 

Voor wie?

Vind je het lastig om de juiste kleuren te kiezen voor je haakproject? Bedenk dan eerst waarvoor of voor wie je het maakt. Als je iets voor iemand anders maakt, kan je natuurlijk altijd vragen wat voor kleuren die persoon mooi vindt. Of kijk welke kleuren diegene veel in huis gebruikt of vaak draagt. Bij het ene project zijn een paar kleuren mooier, of zelfs één kleur. Bij het andere project kan een bonte mix juist heel leuk zijn. Dat heeft te maken met jouw smaak en voorkeur, maar ook met wat je maakt en wat voor patroon je gebruikt.

 

Wil je het rustig houden gebruik dan natuurlijke- of pasteltinten. Ton-sur-ton, kan ook heel mooi zijn (verschillende tinten van één kleur). Mag het wat opvallender? Gebruik dan heldere, felle tinten en combineer verschillende kleuren met elkaar. Als je werkt met een bepaald thema, zou je dat thema kunnen Googlen of op zoeken op Pinterest. Dan zie je vast mooie kleuren voorbij komen die passen bij dat thema. Kijk dan naar de kleuren die je het vaakst voorbij ziet komen. Kies maximaal 4 of 5 kleuren voor je haakwerk, om te voorkomen dat het een ratjetoe wordt. Je kan ook uitgaan van 1 of meerdere hoofdkleuren en 1 tot 3 accentkleuren. De hoofdkleuren zijn het belangrijkst en zijn het meest aanwezig. Met 1 of een paar accentkleuren erbij maak je het verrassend en speels. Deze zijn minder aanwezig in je haakwerk.

 

Kleurfactor

Kleur heeft bewust en onbewust altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn creatieve studies en het werk als visual merchandiser, wat ik jaren heb gedaan. De laatste tijd ben ik me door een opleiding tot persoonlijke kracht coach meer gaan verdiepen in de betekenis van kleuren en hoe je kleuren bewust kan inzetten voor meer geluk en succes. Ik vind het super interessant! Door kleur kun jij jezelf beter leren kennen, zodat je de juiste keuzes maakt om te groeien als mens en je leven beter te maken. Als jij de kleuren draagt die goed bij je passen, heeft dat een positief effect op je gevoel en je gedrag. Je hebt meer zelfvertrouwen en je durft meer risico's te nemen, waardoor je meer kunt bereiken en betekenen. Kort samengevat is dit, onder andere, waar ik anderen bij help met mijn bedrijf Kleurfactor. Door kleur en creativiteit in je kracht staan. Iedereen verdient het om de beste versie van zichzelf te zijn en te laten zien!

Ben je nieuwsgierig, wil je meer weten? Wellicht kan ik iets voor jou betekenen? Neem dan een kijkje op Instagram bij @kleurfactor. (Mijn site is nog in de maak, maar de basis staat online, zie: www.kleurfactor.nl)

Als er genoeg belangstelling voor is, zou ik eens een workshop kunnen geven over kleurgebruik voor je haakprojecten. Als je dat leuk lijkt, laat het me dan weten via mijn Instagram haakaccount @allerleimooisvaneline of aan iemand van Yarnsea. Geef dan even aan waar je tegenaan loopt of wat je graag zou willen weten/leren. Dan ga ik kijken of ik er iets mee kan doen. Wie weet kan ik er een bijpassend haakpatroon voor ontwerpen, waar we in de workshop mee aan de slag kunnen gaan. Lijkt me leuk!

 

Kleurrijke groetjes,

Eline

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.